Alfa Romeo 4C

DSC 0464


View the embedded image gallery online at:
http://heiro.no/alfa-romeo#sigProId2a27dcf920

Tilbake til røttene
Etter mange år i skyggenes dal, har Alfa Romeo bestemt seg for å satse alt de er gode for. De siste åra har det italienske bilmerket bare hatt to modeller på markedet, Mito og Giulietta, henholdsvis en liten og en litt større femseter. Verken sportsbiler, som de en gang var så kjent for, eller biler i de populære familie- og SUV-klassene, har blitt produsert. Det blir det nå en endring på:

– 4C markerer at Alfa Romeo nå søker seg tilbake til røttene og vil vise verden at de fortsatt kan. I tillegg er dette den første av en rekke modeller som vil komme på markedet i åra framover. Snart kommer det et par mer familievennlige modeller, og i løpet av noen år skal Alfa Romeo dekke alle normale segmenter, fra liten bybil til stor familiebil.

Begrenset volum.
Det blir ikke produsert mer enn 3 500 biler i året, og av disse går bare 1000 til Europa. Til Norge kommer det neppe mer enn ti-femten stykker.

Lav vekt
De fysiske egenskapene som først og fremst skiller Alfa Romeo 4C fra konkurrentene, er vekta. 890 kilo opplyses det fra produsenten, men dette er visstnok tørrvekt. Når oljer og vann er fylt på, havner den på rundt 915 kilo, som fortsatt er svært lavt.

Den lave vekta er oppnådd dels ved å fjerne alt som tjener andre funksjoner enn å få bilen fort fram (lydisolasjon, avansert fjæring, servostyring, aircondition, radio med mer), og dels ved å benytte så lette materialer som mulig: Chassiset er i aluminium, mens det bærende midtpartiet er støpt i karbonfiber og veier så lite som 65 kilo.

0-100 på 4,5 sekund
Når den lave vekta er kombinert med en motor som tross sine beskjedne 1,7 liter yter solide 240 hestekrefter, får man en skikkelig spenstig krabat: 4,5 sekunder skal det ta å få bilen fra null til hundre kilometer i timen. 4C har også blitt testa på Nürburgring, der den kom seg rundt på 8:04, nøyaktig samme tid som en Porsche Cayman S.

Årets vakreste
Alfa Romeo 4C har blant annet blitt kåret til «Årets vakreste bil» i 2013 på International Automobile Festival i Frankrike, der den fikk 41 prosent av mer enn 100 000 stemmer fra 50 land. Britiske FHM Magazine utnevnte 4C til «Årets bil» samme år.

Kilde: http://www.nyttiuka.no/default.aspx?menu=617&;id=55866